úterý 13. září 2011

Usazování nýtku

[Abstract - Rivet setting]
I do explain the step of setting a rivet into a hole pierced into one of link ends. Using fingers, I put the rivet into the hole, then use setting tongs to push the rivet through.

Jakmile máme haldu proražených kroužků a maličkou haldu nýtků, nastává další citlivá operace, a to je usazování nýtků. Citlivá proto, že lidské prsty jsou proti kroužkům dosti velké a chvíli trvá, než si zvyknou na manipulaci s titěrnými nýtky.

Postup je jednoduchý, do jedné z dírek vsadíme nýtek - bude na místě držet díky kuželovitosti díry, navoskování kroužku a možná i nějakých elektrostatických sil - a za použití usazovacích kleští jej prostrčíme skrz díru. Není potřeba ho prostrkovat celý, stačí když na druhém konci prostě vyleze. Je dobré mít prsty trošku upatlané od včelího vosku nebo aspoň zpocené, protože můžete nýtek přenášet a ukládat na místo přilepený na bříšku prstu.

V tomto kroku se ukáže, jak kvalitní díry se podařilo udělat při probíjení, příliš malá díra způsobí že se nýtek ohne (a musí se vyhodit), nebo dokonce dojde k jeho deformaci do podoby soudku (což taky není dobře a taky se musí vyhodit). Příliš velká díra sice tolik nevadí, ale při další manipulaci bude nýtek neustále vypadávat, což jenom zdržuje.

Usadíme nýtek do dírky...

... a mírným tlakem kleští jej zasuneme na místo.

Povedlo se!

Zátiší s kroužky včetně usazených nýtů


Žádné komentáře:

Okomentovat