úterý 13. září 2011

Výroba nýtků

[Abstract - Rivet making
Here I explain my way of rivet making, drawing first the necessary diameter wire using a draw-plate, and then cutting the wire into individual pieces.]

Jakkoliv to může znít překvapivě, nýtky vyrábím z toho samého drátu jako kroužky (viz příspěvek Výběr drátu). Samozřejmě je možné ocelový drát požadované tloušťky někde zakoupit už hotový (možná dokonce už rozdělený na jednotlivé nýtky), nevím. Používám následující postup:

Drát si nasekám na přijatelně dlouhé kusy, například po 1 metru, dělat delší kusy je celkem zbytečné. Následně je vhodné drát očistit od nečistot jako je rez, okuje a smetí, například protahováním mezi dvěma přitlačenými kusy dřeva, nebo hadrem.

Poté je nutné jeden konec drátu ztenčit tak, aby alespoň kousek prošel nejmenší použitou dírkou v průvlaku (průvlak viz příspěvek Doplňky). Ne tou úplně nejmenší dírkou, ale tou která představuje kýžený cílový průměr drátu. Ztenčení je možné různými způsoby, například kladivem za neustálého otáčení drátu, nebo tak že drát  válíme napříč pod nějakou těžkou kulatinou; v místě kde se nám podaří drát rozválet do nejmenší tloušťky jej pak přesekneme.

Následuje protahování skrz průvlak, pěkně dírku po dírce, nikdy dírky nepřeskakujeme, hrozí přetržení drátu nebo poničení průvlaku. Táhneme konstantní silou a přiměřenou rychlostí. Před každým protažením je nezbytně nutné drát namazat, k tomuto účelu používám včelí vosk, i když se dají koupit různé pasty a vodičky (například Bur–Life® u Rio Grande). Mazání má zásadní vliv na kvalitu drátu, trvanlivost průvlaku a sílu potřebnou k protažení. Počítejte s tím že drát se bude postupně prodlužovat, takže je vhodné mít při práci kam "couvat".

Na tažení z namazaného vázacího drátu nejsou potřeba žádné speciální kleště, jelikož v každém kroku ztenčuji o asi 0,1 mm, je potřebná síla dosti nízká. Jakmile bylo dosaženo kýženého průměru, lze drát opět nastříhat na nějaké praktické kusy, podle libosti. Nebo jej lze nechat smotaný, pozor jen na to aby se příliš neohýbal (po tažení bude mírně "do oblouku", to nevadí).

Posledním krokem je nasekání nebo naštípání drátu na jednotlivé nýtky, dlouhé tak akorát. Přesnou délku nemohu uvést, protože jednak to dělám od oka, jednak je nutné si tu správnou délku vyzkoušet - pokud bude malá, neutvoří nýt při nýtování dostatečně pevný spoj, když bude velká tak se bude při nýtování ohýbat a různě bortit. Pozitivní věc je, že jakmile máme "tu správnou" délku, nýtků si můžeme vyrobit do zásoby třeba několik tisíc.

Naštípané nýtky. V pozadí původní 1 mm drát a protažený drát na nýtky.


Žádné komentáře:

Okomentovat