úterý 6. září 2011

Doplňky

[Abstract - Accessories
Summary of the remaining tools or accessories I do use, such as:
  • handle for winding the wire into a coil
  • tool to cut spring into links (with overlap)
  • hammers of various sizes
  • lead-tin board for piercing the links
  • draw-plate to customize the wire thickness]
Mezi doplňky lze zařadit následující nástroje:

Navíjecí trn
Běžná železná kulatina, na jednom konci má držadlo, na druhém zářez, do kterého lze uchytit drát pro navíjení. Výsledkem je spirálka s těsně kladenými závity.
Navíjecí trn
Detail zářezu na konci navíjecího trnu

Sekáč na kroužky
Po navinutí je potřeba pružinku rozdělit na jednotlivé kroužky. Protože používám postup, kdy jsou kroužky oddělovány už včetně přesahu, musí mi sekáč toto umožňovat. Používám kovářsky vyrobený sekáč, který má v ostří vybroušený malý zářez, tak akorát aby dokázal oddělit kroužek i s přesahem, de facto se jedná o sekáček o délce rovné tloušťce drátu (tedy například 1 mm).

Toto řešení se dobře udržuje - pokud dojde k poškození pracovního ostří, stačí buďto o kousek zabrousit ostří a prohloubit zářez, nebo odbrousit celé čelo sekáče a ve vhodném místě udělat nový zářez. Pro sekáč platí to samé jako pro probíječe: po broušení je vhodné ostří přeleštit. Sekání provádíme zásadně na pevné, ale relativně měkké podložce, viz níže.


Schematický náčrt funkce sekáče. Červeně jsou jednotlivé kroužky v navinuté pružince.
Sekáč - celkový pohled
Sekáč - detail zářezu pro přeskočení kroužku

Kladiva
Hodí se 3 kusy různé hmotnosti, od lehkého kladívka pro probíjení dírek do kroužků až po palici na formování kroužků.

Pracovní podložka
Na sekání kroužků a probíjení děr je potřeba nějaká rozumná podložka, mě se osvědčila slitina olova a cínu (něco okolo 1:1, vážně nevím – dávkováno od oka; materiál klempířský cín a hrst rybářských olůvek). Bez problému je možno odlévat i doma na plynovém sporáku. Odlévací nádoba by měla mít rovné dno, takže bude možno používat podložku z obou stran, například na jedné sekat a na druhé probíjet. Pokud už je podložka opotřebovaná, stačí roztavit a odlít znovu.

Pracovní podložka
Průvlak na dráty
Jelikož brníř čas od času potřebuje zcela specifickou tloušťku drátu, je vhodné disponovat průvlakem (angl. draw plate). To je ocelová deska s různými otvory, a postupným protahováním drátu stále menšími otvory se dostaneme na kýženou tloušťku. Průvlaky je jedním ze základních pracovních pomůcek šperkaře a používaly se zcela jistě už velmi dávno (časem shrnu některé historické nálezy [úprava: viz Historické průvlaky pro tažení drátu - orientační přehled]). Pokud chcete, aby vám průvlak vydržel déle, mažte drát včelím voskem.

Dnes je lepší takový průvlak zakoupit, protože domácí výroba je prakticky vyloučená a i velmi dobrý kovář by měl s tak titěrnými dírkami dost práce. V Česku lze doporučit firmu SWAH http://www.zlatnici.swah.cz/:  Tažení - Průvlaky, jinak osvědčené a (někdy) levnější Rio Grande http://www.riogrande.com/ - hledejte položku "draw plate". Vybírejte takový, který vyhovuje vašemu předpokládanému rozpětí tlouštěk drátu (tedy asi někde od 1,5 mm do 0,3 mm) a kde jsou od sebe jednotlivé tloušťky vzdáleny maximálně 0,1 mm (takže například 1,1 - 1,0 - 0,9 - 0,8 ...). Pochopitelně s dírami kruhového průřezu.

Průvlak. Díry jsou značené v nějakém mě neznámém systému (asi tzv. gauge), ale to je cekem jedno

Žádné komentáře:

Okomentovat