pátek 9. září 2011

Trocha vosku...

[Abstract - Piece of a beeswax...
Prior to 2016, I was washing flattened links in a hot beeswax, to secure lubrication in later step of piercing. Since then, I rather oil or wax the piercing tip instead of entire link.]

Aktualizace 2016: tento krok již nepoužívám, přešel jsem na mazání probíjecí jehly olejem. Stačí ho mít pár kapek v nějaké prohlubni a hrot jehly průběžně namáčet. Článek ponechávám, protože se může hodit např. při konzervaci pletiva.

Před dalším pokračováním je dobré udělat jednu neobvyklou věc. Není samozřejmě povinná, ale ušetří vám dobrých pár hodin. Totiž při probíjení budete potřebovat, aby byl hrot probíječe stále mazán. To lze provést tím že ho budete před každou dírou mazat, nebo si nyní navoskujete včelím voskem celý kroužek.

Tím se zbavíte nutnosti neustále hrot probíječe mazat a bude se vám probíjet snadněji (ne však snadno...). 


Kroužky navlečené na drátu ponořte do horkého vosku (nevařit!!!) a nechte chvíli prohřát. Po vytažení a rychlém okapání osušte kroužky nějakým savým materiálem, nejlépe hadrem. Osušení (dokud jsou kroužky horké) zanechá tenkou vrstvičku vosku. V případě že nejste spokojeni (například že máte na kroužcích příliš mnoho vosku), postup opakujte.

Tento krok je lepší dělat ještě před následujícím (otevřením kroužků), protože otevřené kroužky se blbě navlékají na drát a taky se různě zamotávají při osušování.

Zbytkovou vrstvičku vosku později lehce odstraníte protažením pletiva skrz plamen, ale můžete ji na kroužcích klidně nechat, časem se stejně otře.

Žádné komentáře:

Okomentovat