pondělí 5. září 2011

Kleště usazovací

[Abstract - Setting tongs
Description of the setting tongs, that allow me to set the rivet later in a process. Those are simple tongs, with hole or groove through one of jaws, and small dent in other jaw. The article should be read together with later addendum.]

Aktualizace: Není třeba čelist provrtávat skrz - stačí ji proříznout pilkou. Viz článek V2.

Usazovací kleště jsou klasické kleště (podobně jako kleště pracovní), ale mají hladké čelisti, upravené následujícím způsobem: v dolní čelisti je vyvrtána průchozí dírka o něco větším průměru než je nýt; například pokud nýtujete drátem o průměru 0.6 mm, bude dobré udělat díru mezi 0.8 a 1 mm. Důrazně upozorňuju na dvě věci:
  • aby byla díra průchozí (časem se bude ucpávat různým bordelem a je vhodné ji jednou za čas prošťouchnout drátem)
  • aby byla skutečně o něco větší než drát na nýtování – jinak se v ní bude nýtek různě pěchovat a stane se, že v ní uvázne.
V horní čelisti je souosý (tzn. ve stejném místě jako je díra ve spodní čelisti) důlek nebo nehluboká dírka o přibližně stejném průměru jako je ta ve spodní čelisti. Hloubka této dírky by neměla být o moc větší než je průměr, takže například při vrtání vrtákem o síle 1 mm by neměla hloubka překročit nějakých 1,2 mm.
Schematický podélný řez čelistmi. Kresleno od ruky 

Funkce kleští je jednoduchá: probíječ vytvoří kuželovou dírku, takže nýt nejde jen tak prosunout skrz naskrz (a jestli jde, tak je to z různých důvodů špatně). Do finální pozice ho postrčí právě usazovací kleště. Nicméně k detailům pracovního postupu se dostanu později.

Výroba je triviální – ujistěte se že kleště nevaklají (případně dotáhněte ranou kladiva...), mezi čelisti si vložte např. kousek plechu nebo dřeva síly asi tak 2 mm, stáhněte tak, aby vám nevypadl a zároveň aby jste viděli kam vrtáte. Pak provrtejte jednu čelist skrz naskrz, druhou pak jenom maličko - stačí si jen místo budoucí horní díry označit, prohloubit se dá jiným způsobem, například vyrazit nějakým ostrým nástorojem. Geometrie díry (jestli je kolmá na styčnou plochu nebo různě od kolmice nakřivo) nehraje moc roli, ačkoliv samozřejmě se nic nemá přehánět – snažte se kolmici udržet. Hlavní je sousost děr.

Celkově by díry neměly být daleko od hrany čelistí (např. 1 cm), ale ani moc blízko (např. 1 mm). Je vhodné napřed vyvrtat díry a potom čelisti průběžným opilováním různě zůžit a zakulatit, aby vám jejich hrany nepřekážely při práci. Nějaké fotky kleští, které používám už dost dlouho:

....takže je vidět vyvložkování různých starých pokusných děr

Čelisti jsou různě opilované, aby nevadily při práci s kroužkem

Celkový pohled



Žádné komentáře:

Okomentovat