pátek 16. září 2011

Nýtování

[Abstract - Riveting
Explanation of the final step, riveting the link. Since the rivet is already set through from previous step, I simply do use the riveting tongs to gently press the rivet, so the joint is permanently closed. Remark that half of total amount of the links can be riveted alone, i.e. not being intertwined with others.]

Jakmile máme kroužek sesazený (nepřekročit maximálně polovinu z celkového počtu!), zbývá poslední krok, a to je kroužek snýtovat. Stačí vzít do nýtovacích kleští, pohlídat že konce nýtu zapadly do důlku a lehce stlačit.

Pokud mají kleště dostatečnou "páku", není potřeba velké síly, nebo snad nějaké bouchání kladivem. Počítejte s tím, že nýt se uvnitř zbortí, což je v pořádku a ničemu to nevadí, objevuje se to i na výbrusech z historických kroužků.

Budete sami překvapeni, jak pevný je takový snýtovaný kroužek, byť je vyroben doslova z "bláta". Před rokem jsem manželce vyrobil řetízek na klíče a doteď drží, poté co se předchozí "zavírané" po nějaké době nošení roztrhly (dávejte svoje experimenty na zničení ostatním, je to dobrá lekce...).

Jakmile máte několik (více než 4) snýtovaných kroužků, dají se spojit dalším (z dosud nesesazené poloviny celkového počtu) kroužkem do pětice, ta se dá prodloužit do řetízku a... dál je to už o pletení a na něj je na Internetu návodů mraky, takže se nebudu opakovat. Obrázky vám řeknou víc:

Kroužky sesazné v předchozím kroku...

...a ty samé kroužky po snýtování.

Vždy 4 hotové kroužky lze spojit...  

...do základní jednotky pletiva, kterou je pětice kroužků.

Spojováním pětic vznikne řetízek (všimněte si nesnýtovaného kroužku)...

...a spojením řetízků vzniká pruh pletiva.

A tak dále

A tak dále až do úplného zblbnutí :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat