středa 14. září 2011

Sesazení kroužku

[Abstract - Completing the link]
Step of completing the link; navigating the remaining end of a rivet to meet the other hole, and using the setting tongs, pushing the rivet again, so it comes out on both ends.

Jakmile máme připravenou hromadu kroužků včetně usazených nýtků, je na řadě předposlední krok, totiž sesazení kroužku.

Důležité: dopředu si lze sestavit jen polovinu z celkového počtu kroužků. Zbylá polovina bude sesazena až po finálním zapletení do pletiva. Sesazení samo se skládá ze dvou úkonů:

  1. Uchopíme kroužek do pracovních kleští a mírným tlakem navigujeme nýtek tak, aby se strefil do protější dírky. Pokud bude tlak více než mírný, hrozí příliš velká (a neodstranitelná) deformace geometrie kroužku.
  2. Za pomoci usazovacích kleští zmáčkneme nýtový spoj tak, aby nýtek prošel i druhým koncem kroužku

Zejména druhý úkon ukáže, jak kvalitní díru jsme vyrobili při probíjení kroužků, protože u příliš malé díry dojde k ohnutí nýtku. Jen zřídka je pak možné kroužek zachránit vyjmutím starého a usazením nového nýtku, častěji je rychlejší takový kroužek zahodit.

Pokud je nýtek příliš dlouhý, je nutné přebytečnou část odštípnout, jinak nebude nýtování stát za nic. Pokud je nýtek příliš krátký, takže protější dírkou neprojde, opět je jednodušší kroužek zahodit (a dělat o trochu delší nýtky).

Nýtky už vedou "z díry do díry", stačí jen...

...stisknout v usazovacích kleštích

A je sesazeno, lze nýtovat



Žádné komentáře:

Okomentovat