neděle 9. července 2017

Co si sbalit na cesty

[Abstract - What to pack for travel
Pictorial guide through my toolset, for visits to reenactor events.]

Je čas prázdnin, dovolených a výletů, je čas na odlehčený příspěvek. Tak proč se nepodívat na zoubek cestovní výbavě průměrného brníře, pokud by se snad vypravil na dovolenou na akci pro veřejnost. Není toho mnoho, kdo by taky na dovolenou na akci pro veřejnost jezdil s náklaďákem, že.

Základem je pořádný špalek, nebo aspoň stoleček co vydrží mlácení kladivem (moc jich takových neznám). Každý řemeslník ocení stabilní a pevný bod ve vesmíru! Proto sebou vozím verpánek, který je jako cestovní příslušenství neocenitelný - dá se na něm sedět, dá se rozebrat, pochopitelnou nevýhodou je vysoká hmotnost. Táhnout ho do kopce na zádech není nic moc. Výroba Bobr Kredl, kterému tímto děkuji. Kdybych měl stoličku, dala by se asi pracovní plocha vyrobit na místě z nepotřebného špalku, ale spoléhat na to bohužel nelze, ne všude vám vyjdou takto vstříc.

Zbytek vybavení se pak už vejde do truhličky. Tam najdou místo rozličná kladiva, drát, pytlíky s kroužky, kleště, hotové kusy pletiva, a tak dále. Pojďme si přehledně shrnout, co vlastně (u mně) znamená nezbytné minimum:

  1. Verpánek
  2. Děrovací jehla
  3. Protikus pro zplošťování kroužků
  4. Kleště pro jemnou práci
  5. Rozpracované pletivo
  6. Deska pro děrování
  7. Proděravělé kroužky
  8. Nýtky
  9. Skoby pro zavěšení nástrojů
  10. Kleště nýtovací
  11. Kleště usazovací
  12. Deka, aby nebolel zadek
  13. Spirálky a z nich nadělené kroužky
  14. Zploštělé kroužky



No, a víc toho není :-) Brnířina je kouzelná i v tom, že sebou taháte relativně malý počet věcí. Takový kovář je na tom jistě hůř. Jsou jistě řemesla, která jde dělat s o něco více minimalistickou výbavou, ale to už ponechám na vašem zvážení.


2 komentáře:

  1. Do toho verpánku jsem se zamiloval, to je prostě věc kterou musím mít taky, teď ještě tu sadu kovaných kleští:/

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím, na kleště pomáhá jenom asertivně oslovovat různé kováře. Velmi doporučuju je vždy požádat o aspoň 4 kusy od dané velikosti - vyberete si z nich pár co vám nejlíp "sedne" a zbytek můžete směnit za něco příhodného.

    OdpovědětVymazat