pátek 10. února 2012

Tryskání balotinou

[Abstract - Blasting by ballotine
Sharing the experience of cleaning and light-deburring of an India-made haubergeon. This time I tried the blasting by a small glass microspheres, called ballotine. It gives excellent results, at a cost indeed. I explicitly warn against sand-blasting, as that method really destroys the link surface.]

Čas od času musí uživatel kroužkové zbroje řešit nepříjemný problém: zbroj je od vlhkosti rezavá, popřípadě špinavá od bláta a rozlitých tekutin, páchnoucí a vůbec eklhaft. Protože ještě nebyla vynalezena zázračná vodička, která by po lehkém nakapání na košili obnovila stříbrný extra lesk (případně dostala zpátky tu übercool černou barvu), nezbývá než vynaložit určitou námahu, zahrnující různé Arvy, odrezovače, kartáče, míchačky s pískem a podobné namáhavé (a špinavé) záležitosti.

Ale není třeba zoufat, moderní technika usnadňuje i život hrdého nositele středověké zbroje (nejenom kroužkové). Relativně novým přírůstkem na poli povrchové úpravy kovů je tryskání balotinou. Princip je zcela stejný jako u pískování (resp. tryskání korundem), jenom místo nepravidelných křemenných zrníček z trysky vylétají maličké skleněné balónky.  

Pokud máte v tuto chvíli pochyby o mém duševním zdraví :), podívejte se někdy zblízka na nějakou novější dopravní značku, nebo na SPZ tabulku na autě. Uvidíte, že povrch je pokryt vrstvou děsně mrňavých kuliček a ty jsou duté, proto se v nich taky hodně odráží světlo a tudíž je značka vidět na větší vzdálenost (je prostě reflexní...). Jak se takové kuličky vyrábí, to bohužel nevím.

Nuže, stačí si jenom najít v okolí firmu, která provádí tryskání balotinou, donést tam po domluvě zbroj a obvykle druhý den si ji vyzvednout. Na rozdíl od pískování nechává balotina daleko hladší (= lesklejší) povrch, protože kuličky kov neobrušují, ale spíše "pěchují". Balotina nepoškozuje kožené doplňky, takže není nutné je sundávat.

Pro jistotu zdůrazním: nikdy nedávejte svoje košile tryskat pískem nebo korundem! Ostré hrany tvrdých zrnek vám povrch kroužků šíleně zdrsní, a celá košile bude prakticky na vyhození. Měl jsem jich několik v ruce, jako by jste jezdili prstem po smirkovém papíru.

Jakmile je kovový povrch takto očištěn a sjednocen, lze přistoupit k další povrchové úpravě, například k černění v oleji, k žíhání namodro, nauhličování a pod., což ovšem není tématem tohoto příspěvku. Nebo stačí naolejovat konzervačním olejem.

Ovšem připravte si nějaké ty finance, není to moc levná legrace. Pokud však chcete prvotřídní obnovu a vyčištění zbroje rychle, zkuste to. 

Nahoře indický komplet před tryskáním (různé druhy pletiv), dole po tryskání

Detailní pohled na moje pletivo před a po tryskání

Žádné komentáře:

Okomentovat