středa 31. srpna 2011

Formovací raznice

[Abstract - Forming dies
How I do make the forming dies, for flattening the overlapped links. Basically, dies are pair of heads from good steel, each with a circular groove in front. The groove is hand-grinded by diamond round bur, while having the die head in rotation (i.e. adjusted in a drill). The dies can be used either as tool in a hand-press, or, as a free hand tools for hammering. The heads itself do not be necessarily circular or rotation-symmetric; only the grooves and their relative positioning matters.]

Formovací raznice jsou dva identické kusy železa, na čele s vybroušenou drážkou. Vyrobeny můžou být z kulatiny, nebo z hranolu, je to jedno.

Drážka má rozměry asi jako kroužek, ale není moc hluboká. Taky je širší než je drát. Prostě spíš takové mělké údolí než zářez půlkruhového průřezu. Při formování kroužku se děje totiž zhruba toto (červeně je kroužek v místě přesahu):



Raznice je nutné vyrobit z železa o kus pevnějšího, než je drát na kroužky; já z důvodu domácí výroby a nemožnosti kontrolovaného kalení používám standardně HSS vrtáky pr. 13 mm, které jsou odbroušeny v místě, kde končí vrtací část. Výhoda je, že tyhle vrtáky bývají osazeny 10 mm stopkou, takže se dají usadit do nějak vyvložkovaného špalku, nebo do ručního lisu, ba i do nějaké rukojeti, pokud boucháte kladivem. Níže je jedna taková raznice vidět, spolu s ještě nedrážkovaným polotovarem z výše zmíněného vrtáku.


Drážka samotná se dá vyrobit velmi jednoduše, stačí uvést raznici do rotačního pohybu (třeba upnout si do vrtačky, do soustruhu, co je libo), pak si vzít jinou vrtačku nebo ruční frézku (takové ty krámy od Proxxonu, Extool atd.), do ní dát kulovou diamantovou brusku o průměru asi 2 mm. No a zbytek už je na vašem odhadu, jak velkou či jak širokou drážku vybrousíte; zabere to asi 5 minut. Nemusíte se trápit, když vám vyjde jedna drážka třeba hlubší než druhá, je to jedno.



Tímhle způsobem si můžete vyrobit spoustu raznic, podle síly drátu a průměru kroužku. Samozřejmě každý pár raznic musí mít drážku pokud možno identickou (stejně vzdálenou od středu).


Žádné komentáře:

Okomentovat