pátek 3. ledna 2014

Nýtujeme Indii

[Abstract - Riveting the India
Hint on riveting an India-made maille, popular among reenactors. The quality of such maille often suffers in quality, both the links and rivets, so repairs are necessary. Instead of rivets supplied with maille, I am using soft black wire of appropriate diameter, cut into small pieces. This way of riveting gives me way better rivet heads, with same or better joint strength. The riveting tongs are repurposed off-the-shelf pliers, with depressions grinded by round bur.]

Tento text je mírným odbočením od celkového tématu tohoto blogu; nicméně brníř se takzvané indii ve svém hobby zřejmě nevyhne.

Pokud jste ještě o indii neslyšeli, zkusím v krátkosti vyložit, o co jde. Asie jako geografická oblast se celkově vyznačuje relativně malými náklady na pracovní sílu; proč, to zde nebudu rozebírat. V posledních dejme tomu dvaceti letech se spousta výrobků, náročných na manuální práci, začala vyrábět tam. Jakkoliv je to neuvěřitelné, jednou z komodit se stala i výroba kroužkových košilí a podobných výrobků - límce, nohavice, samostatné kroužky a podobně. Pokud nevěříte, stačí si například načíst stránky Alibaba  nebo eBay a zadat slovo "chainmail". Výrobci prostě zaregovali na poptávku z Evropy a USA. Za rozumnou cenu dostane kupec skutečně nýtovanou zbroj, která vypadá dobře (resp. realističtěji než tzv. "zavíranka") a při náležité péči vydrží velmi, velmi dlouho. Do ČR je v současné době dováží asi jenom Lorica.

Potíž spočívá v tom, že tyto zbroje jsou dosti těžké, kvůli kroužkům ze silného drátu (viz úvahy Zlatý řez I a Zlatý řez II) a hlavně se jedná o výrobu polo-manuální - jednotlivé kroužky jsou vyráběny za použití lisů a stojanových vrtaček, stejně jako jsou strojově vyráběny nýtky; manuální práce spočívá až v kompletaci kroužků do pletiva, potažmo do finálního výrobku. Píšu pochopitelně o pletivu nýtovaném, i když v Asii (hlavně v Indii - proto obecné pojmenování indie) produkují jistě i tzv. "zavíranky". Bohužel, strojová a masová výroba je na kroužcích okamžitě poznat - jednak mají kroužky v přesahu jiný tvar než kroužky dobové, jednak je kvalita často mizerná (byť lze zakoupit i technicky velmi kvalitní pletivo). Potíže s kvalitou indických pletiv jsou v zásadě dvojího druhu - špatné kroužky a špatné nýtky. Špatný kroužek má nesouměrně umístěné zploštění, přesah konců je mizerný, díra je vyvrtána moc u kraje, takže po snýtování kroužek praskne, a tak podobně. Nýtky jsou pak často moc dlouhé, moc tlusté (relativně k síle kroužku), moc tenké a velmi špatně dosedají - kolikrát je to spíše kousek drátu s jakousi (nesmyslně velkou) bambulkou na konci.

Výsledkem je v každém případě to, že po zakoupení indie začne majitel dumat, co s dírami, které se začnou v pletivu rychle objevovat, protože kroužek buďto vypadne sám (protože vůbec nedrží pohromadě), nebo se začnou kroužky vzájemným pohybem o sebe vytrhávat, kvůli vyčnívajícím hlavičkám nýtků nebo přečnívajícím koncům přesahů. Je samozřejmě nutné díry rychle zacelit a špatné kroužky povyměňovat, což může znamenat desítky i stovky nově snýtovaných kroužků. K tomu přistupuje nutnost individuálních úprav; tovární výroba nebere ohled na vaše tělesné míry, stejně tak jako různé předělávky typu pěstnice na románský komplet nebo pro mě za mě zlacený lem. Prostě nýtování se nevyhnete, takže spíše ty stovky.

Vzpomínám si, že když jsem před mnoha lety kupoval svoji první indickou košili, tohle všechno mi bylo putna - radost ze zbroje byla větší. Postupem času mě ovšem okolnosti donutily se opravami a úpravami indických košilí zabývat. No a tehdy mě Jirka Klepač upozornil na možnost nýtování černým vázacím drátem. Napřed jsem ho nebral vážně, ale časem jsem tomu přišel na chuť. Má totiž - proti nýtování originálními nýtky - několik výhod:

  • Dostupný materiál (= nemusíte čekat až dorazí zásilka z Indie)
  • Menší sílu nutnou ke snýtování (černý drát je o něco měkčí, než originální indické nýtky)
  • 100% kontrolu nad kvalitou
  • Spoj je kvalitnější, lépe vypadá a vydrží úplně všechno

Celé je to vlastně geniálně jednoduché - seženete si černý vázací drát příslušné tloušťky (viz článek Výběr drátu - obvyklým rozměrem u indie je 1.5 mm, ale lze se setkat i s rozměry 1.2 a 1.6 mm). Naštípete si ho na maličké kousky, vložíte do díry v kroužku a snýtujete nýtovacími kleštěmi. Ty si ovšem vyrobte raději z moderních čelních štípaček s dlouhou rukojetí, kvůli páce nutné na to, aby jste si nezničili zápěstí. Čela kleští stačí ubrousit a vytvořit důlky metodou popsanou v článku Kleště nýtovací.

Pokud plánujete svoji indii předělat nebo opravit, zkuste nýtovat tímto způsobem... Jako všechno ostatní i tohle chce trochu cviku, ale výsledek opravdu stojí za to! Několik ilustračních obrázků:


Nýtky z vázacího drátu v porovnání s originálními z Indie - dobře je vidět příliš velká hlavička
Samostatné kroužky po snýtování

Celkový pohled na kleště na indii

Ploška s vybroušenými důlky

Vlevo je původní pletivo, vpravo je nýtované vázacím drátem
Ještě jeden pohled na nýty: drát je stažený v průvlaku z 1.58 mm na 1.53 mm, proto se hodně leskne




Žádné komentáře:

Okomentovat