čtvrtek 1. září 2011

Probíječe

[Abstract - Piercing tool
Describing my way to make piercing tools, by inserting a broken drill bit into black steel handle and subsequently sharpening entire tip into an acute angle. I remind usefulness of making entire set of such a tools in a row, as well as a good polishing of resulting piercing tip.]

Účel probíječů (nebo jak to proboha nazvat, nevím, děrováků??) je za pomoci kladívka prorazit (to pierce, nikoliv prostřihnout - to punch) miniaturní dírku, kterou posléze povede nýt spojující oba konce kroužku.

Probíječe jsou v aktuální ruční verzi tyčky z běžné železné kulatiny 8 mm (lze použít i hranol, šestihran libovolného rozměru padnoucího do ruky), do kterých je v jejich ose vyvrtaná dírka, do které je zasazený opět HSS vrták. Ten hraje roli jádra, které by v reálu (při kovářské výrobě) bylo kalené na větší tvrdost než zbytek nástroje.

Jako jádro lze samozřejmě použít jakoukoliv jinou velmi pevnou kulatinu, například nějakou hřídelku, tenký nastřelovací hřebík, jehlu do gramofonu atd., dokud je její průměr v nějakém rozumném rozmezí; já používám průměry 0.8 - 2 mm. Hrot jádra nesmí samozřejmě moc vyčnívat ze zbytku nástroje (rukojeti), jinak se při práci rychle ulomí. Po zasazení už lze hrot dobrušovat podle potřeby například brouskem nebo (opatrně, nepřehřát) na brusce, v podstatě pak nástroj funguje jako běžná tužka, kterou průběžně ořezáváte.

Důležité: pokud můžete hrot po broušení vyleštit, bude se s ním pracovat daleko lépe. Stejně jako u formovacích raznic, je dobré si na jeden zátah vyrobit probíječů několik, v různých průměrech. Až používáním zjistíte jak se vám který hodí do ruky.
Detail hrotu různých probíječů - zleva 2 mm, 1 mm a dva 0,8 mm

Sada probíječů. Zcela ahistorické korkové špunty slouží pro ochranu při přepravě.





Žádné komentáře:

Okomentovat